Matkailijan palvelut

13.2.2018

Irak: matkustustiedote

Turvallisuustaso
----------------
Vältä kaikkea matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot
-----------------------------
Turvallisuustilanne Irakissa on hyvin huono. Maassa käydään edelleen taistelua ISIL-äärijärjestöä vastaan. Terrori-iskujen riski on merkittävä suuressa osassa maata. Irakissa oleskelevilla länsimaalaisilla on merkittävä riski joutua sekä terrori-iskujen että sieppauksen kohteeksi. Suomella ei ole suurlähetystöä Irakissa. Suomen kansalaisille osoitettavia konsulipalveluita ja -apua on saatavissa erittäin rajoitetusti.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Valmismatkalaki www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941079

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus matkustusilmoitus.fi/

Ajankohtaista
-------------
Irakin turvallisuusjoukot ovat vapauttaneet maan alueet ISIL:n hallinnasta, mutta terroristit tekevät yksittäisiä, tuhoisia iskuja ympäri maata. Vaalien lähestyminen lisää väkivallan uhkaa.

Irak on perunut kaikki kansainväliset lennot Erbilin ja Suleimanian lentokentille. Lentäen Kurdistanista pääsee pois vain Bagdadin kautta. Irakin lain mukaan viisumi on hankittava ennen maahan saapumista.

Yleinen turvallisuustilanne
---------------------------
Turvallisuustilanne Irakissa on hyvin huono. Kun ISIL on menettänyt alueiden hallinnan Irakissa, ovat terrori-iskut eri puolilla maata lisääntyneet. Bagdadiin kohdistuvien terroritekojen saama huomio on suurta, joten terroristit pyrkivät iskemään erityisesti pääkaupungissa. Irakin parlamenttivaalit on tarkoitus pitää toukokuussa, ja se lisää väkivallan uhkaa. Erilaiset militiat haluavat ulkomaisten joukkojen poistuvan Irakista, mikä voi lisätä länsimaalaisiin kohdistuvaa uhkaa.

Kurdistanin itsenäisyyspyrkimykset ovat kiristäneet turvallisuustilannetta myös Pohjois-Irakissa sijaitsevalla Kurdistanin itsehallintoalueella. Turvallisuustilanteessa voi tapahtua nopeita muutoksia, ja ulkoministeriö kehottaa välttämään kaikkea matkustamista myös Kurdistanin itsehallintoalueelle. Siellä olevien tulee seurata tiedotusvälineiden ja viranomaisten uutisointia ja harkita maasta poistumista, jos turvallisuustilanne heikkenee.

Matkavakuutus on ehdottoman tärkeä. On syytä tarkistaa, kattaako matkavakuutus Irakin, joka luokitellaan sotariskialueeksi.

Rikollisuus
-----------
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Terveys
-------
Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto www.ecdc.europa.eu

Maahantulosäännökset
--------------------
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat formin.finland.fi/passi/

Yhteystiedot
------------
Kiertävä suurlähettiläs IrakissaKanavakatu 3b
00160 HELSINKI
FINLANDali-12@formin.fi

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.